HUSFRUEDRAKTEN

Drakten er til deg som liker det enkle, stilrene og klassiske. Du kan velge mellom åtte forskjellige farger. Stakken er i sort ullstoff. Forkle har helleristninger trykt på berggrått tynt ullstoff. Vesten er i silke brokade. Lett og komfortabel å ha på seg, og har en ulljakke for kjølige dager …. og netter.
Sølv høyner et hvert antrekk

Sølvknapper

Det er 9 sølvknapper i husfruedrakten, 3 stykker i vesten og 6 litt mindre i skjorten. Sølvknappene er laget spesielt til drakten. Knappen er rund med en båtfigur i hver knapp. Båtfiguren finner du igjen i helleristningene på forklede.

Sølvspenna
Sølvspennen som brukes i skjorten er elegant og enkel. Den følger vestens form som er asymetrisk. Historien forteller oss at det ei typisk kvinne nål og ble brukt i Norge på ca.400-600 tallet.
Symboler
Det er flott at tradisjonsplagg ivaretar vår felles kulturarv på en god måte. I husfruedrakten har jeg latt det gli inn som en helhet. Design og symboler leker sammen.

Helleristninger: Er en del av vår norsk forhistoriske bergkunst. Ristningene ble risset inn i berget ved hjelp av enkle redskaper trolig for 4500 år siden. De spilte en viktig rolle i jegerfolkets sosiale liv – som en møteplass

Sølvspenna: Er en bøylespenne funnet på Frosta i midt Norge. Den er fra folkevandringstida ca. år 400-600. Det er en typisk kvinne nål og ble brukt for å holde klærne sammen.

Husfruenøkkel: Det var husfrua som var organisator på gården og derfor hun som hadde nøklene. Et sterk symbol på sterke damer.
Skjorten
Er sydd i et materiale som gjør den lettstelt. Ermene har en langsgående legg som folder seg ut når du har den på. Den har en 10 cm lang mansjett og lukkes med en rundstrikk til en knapp på baksiden. Mansjetten prydes av 3 sølvknapper på rekke.
Husfruedrakten En vakker festdrakt for hele Norge. Der helleristninger og sølv er en del av vår felles kulturarv.
For mer informasjon:
ragnhild@ragnhild.no